Fördelar med lyftutrustning inom industrin

Publicerat av admin den

Industriarbetare är en yrkesgrupp som ofta är väldigt utsatt när det kommer till fysisk påfrestning på grund av sitt arbete. Även om våra kroppar är gjorda för rörelse och klarar väldigt mycket, så är det lätt att tunga eller inkorrekta lyft orsakar skada. Muskler, senor och skelett utsätts för alltför stor ansträngning och stress vid felaktig och långvarig belastning. I längden leder detta till skador som i slutänden kan innebära att arbetare inte kan fortsätta att utföra sitt yrke. Rätt utrustning behövs för att varken arbetarna eller produkten tar skada.
För att industriverksamheten ska fungera smidigt och för att personalen ska ha en optimal arbetsmiljö så krävs olika former av lyftutrustning. Det finns många sorters utrustning som är anpassad exakt efter var den behövs och vilken sorts arbete som ska utföras. Att skaffa rätt sorts lyftutrustning är också vitalt för säkerheten. Inom industrin finns många olika behov, med allt från lättare lyft och personförflyttningar till riktigt tunga lyft och noggranna precisioner.
Inom exempelvis lossning, lastning och stapling finns det olika sorters lyftredskap, både handtruckar och pallstaplare men även lyftbord, svängkranar och telfrar. Staplare och pallastare kommer i olika utföranden, elektriska eller manuella beroende på behov, och pallastare finns som både höglyftande och med tiltfunktion. När det kommer till lyftbord så är de väldigt bra för att bespara arbetarnas kroppar. Lyften sker både ergonomiskt och precisionsmässigt, och det finns även möjlighet att programmera bordet för önskade funktioner kring rörelsen som ska utföras.
Andra lyfthjälpmedel som är oumbärliga för arbetsmiljön inom industrin är truckkranar, rullvagnar, lyftok och traverssystem för att nämna några. Det finns även ett flertal varianter av hjälpmedel i form av lyftblock, lyftmagneter och plåtlyfthandskar, alla för att klara av olika former av godshantering. Alla har säkerhetsanordningar som gör användandet tryggt. De är flexibla och även lågviktiga, vilket också är skonsammare för kroppen.
Utöver det faktum att olika typer av lyftutrustning skyddar industriarbetare mot många vrid- och lyftskador, så är som sagt säkerhetsaspekten minst lika viktig. Det är lätt att arbetsolyckor och tillbud inträffar och för att minska på detta så är det nödvändigt med ett gediget säkerhetstänk. Att personalen kommer för nära maskiner eller maskindelar utgör stora risker, men genom att företagen arbetar proaktivt och omsorgsfullt så kan många av tillbuden förhindras. En av de viktigaste delarna med detta proaktiva arbete är att se till att man har rätt sorts lyftutrustning för rätt sorts arbete, att utrustningen är säker och att personalen vet hur de ska hantera den.

Kategorier: Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *