Fördelarna med ett sportluftfilter

Publicerat av admin den

Luftfilter används i exempelvis förbränningsmotorer och andra utrymmen som kräver ren luft. Det finns ett antal olika sorters filter beroende på var de sitter och vilka ämnen luften behöver renas från. Filtret utgörs av en barriär som är antingen mekanisk eller kemisk, och de fungerar på lite olika sätt. Det mekaniska filtret avlägsnar fasta ämnen som till exempel damm, pollen, fin sand, mögel och bakterier medan det kemiska filtret tar hand om luftburna, lättflyktiga organiska föreningar eller ozon. För att det kemiska filtret ska kunna avlägsna den här typen av molekylära föroreningar så består det av en absorbent eller katalysator. Olika typer av luftfilter använder sig av olika sorters barriärer, där filterpapper är bland det vanligaste för bilar. Det finns dock fler varianter, exempelvis aktivt kol.
I bilar skyddar luftfiltret mot att oönskade partiklar tar sig in i motorn och påverkar den negativt. Kommer smuts in i motorns cylindrar kan det både nöta på mekaniken och orsaka föroreningar i motoroljan. Det är viktigt att se till att byta bilens luftfilter med jämna mellanrum för att hålla motorns prestanda på topp. När motorn fungerar som den ska går inte heller lika mycket bränsle åt. Utöver de vanliga luftfiltren för bilar och motorcyklar, så finns även sportluftfilter. Det finns vissa skillnader mellan dessa som kan vara värda att nämnas.
Luftfiltret är oftast placerat i insugningsdelen av luftrummet i fordonet. Använder du ett sportluftfilter så möter luftinsuget betydligt mindre motstånd än med ett vanligt filter, och det blir lättare att accelerera. Det gör att gaspådraget blir snabbare och i och med detta kommer din bil eller motorcykel även att låta mer. Det blir helt enkelt ett sportigare ljud, därav namnet på filtret. Det finns också andra fördelar, bland annat drar sportfiltret in mer luft och kyler därmed ner motorn mer effektivt än ett vanligt filter. Bränsleförbrukningen blir jämnare och det finns studier som visar att motorslitaget minskar. Beslutar du dig för att skaffa ett sportfilter så se till att det är tvättbart då detta förlänger hållbarheten. Jämför du priserna så ligger sportluftfilter lite högre än de vanliga filtren, men du får mycket för priset och det kan vara en investering väl värd att genomföra.
Så det finns fördelar med båda typer av filter; en avgörande faktor för dig som köpare kan vara ljudet och gaspådraget. Men har du funderat på att ge din bil en sportigare känsla så kan sportluftfiltret vara något för dig.

Kategorier: Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *