Vad är ett styrsystem?

Publicerat av admin den

Har du koll på vad ett styrsystem är? Inte, då ska jag förklara det för dig. Om du någonsin levt ut dina känslor på en berg- och dalbana eller funderat över hur ett vattenkraftverk lyckas gå framåt så ska jag tala om för dig att styrsystemet är den manick som kommer in i bilden. Styrsystemet utgår från ett datasystem som i sin tur är kopplat till ett operatörsgränssnitt. Detta kan vara vanliga knappar eller en operatörspanel samt en massa andra funktioner som helt enkelt gör att saken går framåt eller styrs i ett visst läge.

Styrsystem inom ett brett område

Styrsystemet kallas på engelska för PLC som betyder Programmable Logic Controller. I detta system finns det också möjlighet att lagra viss information såsom ord eller delar. PLC är tillverkade i integrerade kretsar och kan översättas som små mikrochips i olika apparater. Därför kan en rad företag använda sig av dessa styrsystem. Ska jag gå på den enkla förklaringen och skippa de vackra orden, så är helt enkelt ett styrsystem det system som reglerar arbetsmoment i en maskin så att den gör det den ska. Det kan röra sig om tvättmaskiner, grävmaskiner och större giganter såsom flygplan. Därför är bredden av företag som använder sig av denna typ av styrsystem stor.

Man kan också använda begreppet styrsystem inom ett annat område, nämligen ekonomi och företagsorganisation. Ett sådant styrsystem är mer abstrakt och innefattar hur man ska gå tillväga för att saker och ting ska leda dit man vill.

Ett annat bra system är SCADA som är ett övervakningssystem av mjukvara.

Vad är styrsystem bra för?

Ett styrsystem kan vara smart att ha till en rad olika moment så att automationen går som på räls – bokstavligt talat. Förr i tiden var styrsystemen krångliga och missvisande men idag är de IT-baserade och kan bli så mycket mer avancerade. Däremot har de också benägenhet att paja ihop eftersom tekniken idag är sårbar.

Kategorier: Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *