Plåtbearbetningens olika produktionsprocesser

Publicerat av admin den

Plåt är oerhört användbart vare sig det gäller att bygga husfasader, lägga tak eller liknande. Vanligen är plåten gjord av stål, vilket ger en mycket slittålig plåt men även andra material kan förekomma inom plåttillverkning såsom koppar, aluminium, titanzink och mässing. Som känt är dessa mycket starka material och det krävs därmed kraftfulla processer för plåtbearbetning så att plåten får den form och tjocklek som önskas.

De processer som är vanliga inom produktionen för plåtbearbetning är bland annat:

  • Plåtpressning
  • Hydraulpressning
  • Laserskärning
  • Robotsvetsning

Plåtpressning

Den process inom plåtbearbetning som förmodligen är vanligast och även mest kostnadseffektiv är plåtpressning, vilken även går under namnet excenterpressning. Den här metoden används när plåten ska bockas och formas till olika skepnader men den kan även användas om det exempelvis ska göras hål i plåten. Med hjälp av slag efter slag i en särskild maskin som kallas för excenterpress så formas plåten till den form som önskas. I en excenterpress kan verktygen som används bytas ut så att möjligheterna vad det gäller plåtbearbetning blir mångtaliga.

Hydraulpressning

Hydraulpressning går i princip till på samma vis som klassisk plåtpressning eller plåtbearbetning. Den egentliga skillnaden är att vid hydraulpressning så blir kraften större eftersom mekanismen använder hydraulik och därtill blir slaget lika starkt genom hela processen, istället för att variera i styrka som annars kan vara fallet. Det är vanligt att använda sig av hydraulpressning vid tillverkning av exempelvis bilkarosser och burkar till läskedryck. Det går att använda sig av så kallad djupdragning i en hydraulpress, där denna metod ger en jämn plåt och då den är användbar när komplexa former ska fås fram.

Laserskärning

Vid plåtbearbetning är även laserskärning en väldigt viktig del. Förr om åren, när plåt skulle skäras utan laser så var det lätt hänt att plåten böjdes eller gick av under stansningen men med hjälp av laserskärning är detta ett minne blott. Därtill blir skärsnittet otroligt tunt och mer exakt. Laserskärning gör så att former kan skäras under plåtbearbetning utan vare sig spill eller risk för att plåten förstörs och det i sin tur gör att formerna kan vara oerhört komplexa. I själva lasermaskinen så används fiberoptik där en laserstråle riktas mot plåten och där den höga värmen gör att plåten skärs av. Flera olika typer av material kan användas men de bör inte innehålla något järn om moderna, så kallade Bystronic lasermaskiner, används vid laserskärning och tjockleken på plåten kan vara upp till 15 mm.

Robotsvetsning

Ibland behövs robotsvetsning för att sammanfoga plåt och detta är inte sällan fallet om plåten är väldigt stor. Vid all typ av svetsning så värms två metallbitar upp så att deras båda kanter kan smälta samman och så att det därmed bildar ett enda plåtstycke. Tack vare robotsvetsning kan denna typ av produktionsprocess snabbas på och bli mer effektiv eftersom robotsvetsning går snabbare än manuell svetsning. Dessutom blir svetsningen säkrare eftersom ingen svetsare behöver få gnistor över sig, vilket annars är vanligt vid manuell svetsning. Det kan dock förekomma situationer där manuell svetsning är det enda möjliga, till exempel på grund av att plåten har en alltför komplex form för att robotsvetsning ska vara möjlig.

Kategorier: Plåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *